Śląskie smakuje wybornie
W sobotę najsmaczniejsza impreza w województwie śląskim
Jutro, w sobotę 26 maja Śląska Organizacja Turystyczna organizuje już siódmą edycję Festiwalu „Śląskie Smaki". Jak co roku impreza będzie rywalizacją kucharzy przy akompaniamencie świetnych muzyków, doskonałych kabaretowych skeczy oraz prawdziwego show, robionego przez gwiazdę wieczoru, czyli legendarny Zespół „Śląsk".
Tym razem Festiwal zagości w Parku Śląskim w Chorzowie. Jedną z wielu atrakcji imprezy będzie konkurs kulinarny, w którym o zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka rywalizować będą 24 drużyny złożone z amatorów, profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Dla tych ostatnich w tym roku utworzono osobną kategorię konkursową. „Już poprzednie edycje konkursu pokazały, jak wiele smaków ukrytych jest w naszych lokalnych tradycjach kulinarnych. Analizując konkursowe zgłoszenia, już wiemy, że i w tym roku uczestnicy pozytywnie zaskoczą konkursowe jury" - mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, głównego organizatora Festiwalu. Organizatorzy liczą na „odkrycie" kolejnych potraw nie tylko kuchni śląskiej, ale również częstochowskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej czy góralskiej.
Obok atrakcji kulinarnych - konkursu oraz pokazów kuchni poszczególnych części województwa śląskiego, na imprezie nie zabraknie występów artystycznych. Na scenie zagoszczą lokalne zespoły i kabaret o smakowitej nazwie Słoiczek Po Cukrze. Na zakończenie imprezy wystąpi Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk".
VII Festiwal „Śląskie Smaki" - 26 maja 2012 r., Park Śląski w Chorzowie, Wielka Łąka obok Hali Kapelusz. Początek konkursu kulinarnego o godz. 13.00, oficjalne otwarcie festiwalu o 14.00 a ogłoszenie wyników kulinarnej rywalizacji o 18.30 na dużej scenie.